Cum sa protejez iPad-ul de virusi

Mentinerea in siguranta a unui dispozitiv electronic, fie el computer sau tableta, se poate face in mai multe feluri. Unele sunt mai simple, referindu-se strict la modul in care navigam pe internet, altele sunt putin mai complicate, implicand instalarea unor programe de securitate. In continuare ne vom concentra insa pe tema cum sa protejez iPad-ul de virusi, intrucat prezinta un interes deosebit pentru toti utilizatorii acestui dispozitiv, care stocheaza numeroase informatii personale pe el.

Activarea functiei auto-lock

Foarte multa lume tinde sa evite aceasta functie, pentru ca li se pare neplacut sa trebuiasca sa deblocheze iPad-ul. Insa aceasta masura nu ar trebui sa fie niciodata ignorata. Pentru confortul tau poti stabili un interval minim de inactivitate care sa declanseze blocarea. In felul asta nu vei risca sa fii luat prin surprindere.

Pentru activarea functiei auto-lock mergi la Settings -> General -> Auto Lock.

Setarea unei parole

Pentru prevenirea accesului neautorizat, se recomanda intotdeauna utilizarea unei parole. Passcode-ul te asigura ca nimeni nu-ti va umbla prin fisiere si se poate dovedi extrem de util in cazul in care iPad-ul se pierde sau este furat.

Pentru setarea unei parole mergi la Settings -> General -> Passcode Lock.

Sincronizarea periodica a datelor

Aceasta masura nu iti garanteaza ca iPad-ul tau este protejat de intrusii nedoriti, dar cel putin iti ofera un backup de siguranta. Daca intr-adevar se intampla ceva cu el, ai garantia ca datele tale cele mai importante sunt la adapost, pe un calculator, si nu vor fi compromise in nici un fel. Alternativ, poti pastra informatiile mai delicate pe iCloud, unde vor fi protejate prin criptare.

Evitarea retelelor WiFi nesigure

Pe cat de utile se pot dovedi aceste retele WiFi, pe atat de nesigure pot fi in acelasi timp. Pentru a evita orice fel de neplaceri, este suficient sa nu te conectezi decat la retelele pe care le stii si in care ai deplina incredere. Rezista tentatiei de a te infrupta dintr-o retea aparuta disponibila de nicaieri, cand aveai mai mare nevoie de net, si te vei scuti singur de foarte multe batai de cap. Daca nu ai incotro si trebuie sa te conectezi, cel putin evita aplicatiile mai sensibile, cum ar fi email-ul sau achizitiile online cu detalii bancare personale.

Navigarea online inteligenta

Pana la urma, oricat de protejat ar fi iPad-ul tau, daca nu ai grija pe ce pagini navighezi, nu prea te poti proteja asa cum trebuie. Evita deci site-urile dubioase, nu accesa materiale cu extensii ciudate si nu da click pe orice link ti-ar aparea din senin in fata. Evita sa deschizi mailuri de la necunoscuti, aceasta fiind o potentiala bresa de securitate majora.

Pentru accesarea in siguranta a corespondentei activeaza o conexiune SSL catre server-ul de mail din Settings -> Mail -> Account -> Advanced -> Use SSL.

In cazul in care iti imparti iPad-ul si cu alte persoane, asigura-te ca stergi orice istoric web, cookies si memorie cash din setarile browserului de internet. Mai mult decat atat, ai grija sa nu setezi niciodata functia autofill, pentru ca parolele tale sa nu fie introduse automat!

Acestea ar fi cateva dintre cele mai simple raspunsuri la intrebarea cum sa protejez iPad-ul de virusi. Daca ai cunostinte mai avansate sau pur si simplu vrei sa incerci mai multe, ai la dispozitie si cateva masuri de securitate avansate:

  • VPN-ul: Settings -> General -> Network -> VPN (nu uita ca setarile VPN trebuiesc facute atat pe iPad, cat si pe calculatorul sau dispozitivul de la celalalt capat la conexiunii)
  • Auto-erase data: pentru atunci cand parola este introdusa gresit de mai multe ori consecutiv: Settings -> General -> Passcode Lock -> Erase Data
  • Functia Find my iPad: o data activata aceasta functie, in momentul in care nu mai esti in posesia iPad-ului, ii poti identifica pozitia pe harta prin intermediu unui alt dispozitiv iOS sau PC. In acelasi timp va fi declansat si un semnal sonor, pentru a-l identifica si mai usor daca te afli in apropierea lui.